|
Reštaurácia VINOHRADNÍCKY DOM, Modra, Štúrova 108
Otváracie hodiny: Po - Štv.: 11.00 – 22.00 h. Z ponuky vyberáme: Údené
grilované koleno, Držkový perkelt, Bravčové rebierko na grile, Luskové struky na
masle, Zabíjačka... Radi Vás privítame v našich priestoroch!
(rv) Sviežosť vína ... z rozprávania jedného modranského vinohradníka a vinára... Modra bola Mekkou vinohradníctva. Už v minulosti patrila medzi najväčšiu vinársku oblasť. Kopce nad Modrou boli obsypané vinohradmi. Prvotná myšlienka družstva: zakladať a zveľaďovať vinohrady bola ideálna. ...vinohrad sa nedá oklamať... Keď začali obrábať vinohrad ľudia, ktorí k nemu nemali vzťah – znehodnotili ho. V Modre mal každý remeselník svoj kúsok vinohradu. Jednak pre seba i na prilepšenie. Dnes sa dá povedať, že v Modre je tak 30% vinohradníkov s veľkým „V“. Mnohým chýba odbornosť. Celá regulácia úrody nastáva rezom viniča. A to je veľmi dôležitá vec. Vinohradník musí odhadnúť vzrastové schopnosti. viniča. Po čase sa však i rôzni remeselníci v Modre stali dobrými vinármi. Odpozerali od odborníkov a pýtali sa na ich skúsenosti a zručnosti. Vinič je veľmi vďačná rastlina. Ak sa jej venujeme, mnohonásobne sa nám to vráti, v podobe výbornej úrody. Vinič je rastlina suchomilná a v súčasnosti je mnoho faktorov, ktoré mu dokážu ublížiť. Napríklad v lete tohto roku, takmer 14-dňové dažde poničili mnoho práve vyvíjajúcej sa úrody poničilo. Zachrániť sa dá vinohrad, ktorý sa nachádza na svahoch, v priestoroch, v ktorých sa „vetrá“. Nie však v dolinách, kde sa vetrík až tak nedostane. Na úpätí Malých Karpát až po Horné Orešany sa všade rodí vynikajúce vínko. Skutočne vynikajúce. Ešte za 1. ČSR, na vtedajších medzinárodných výstavách, nemali vína až taký „cveng“ ako dnes. Prečo? Boli, samozrejme, kvalitné a dobré, ale nemali tak prepotrebnú sviežosť. Pýtate sa čo je sviežosť vína? Naše vinohrady sú vysádzané na pôdach, v ktorých sa rozkladajú nerasty. Práve tieto prvky dochádzajú cez korene do hrozna a nakoniec i do vína a práve oni robia naše vína sviežimi. Ostatné vína na výstavách mali síce vysoký obsah alkoholu, ale z ťažkých hlinitých pôd im chýbala spomenutá bohatosť, ktorá robila a robí naše vína sviežimi. Toto je veľká prednosť našich vín. Samozrejme, že možno spomenúť i negatíva – naše vína neznášajú archivovanie. Maximum pre archivovanie sú 3 roky. Po tomto čase nastáva vo víne nepríjemná chuť starnutia. Mnoho odborníkov má najradšej víno tzv. panenské. Prvoradé je jeho riadne ošetrenie. Práve toto víno sa vyznačuje svojou sviežosťou.(vk), foto: (jk) Salón výtvarníkov regiónu Vernisáž výstavy diel umelcov malokarpatského regiónu sa uskutočnila v nedeľu 22. septembra o 15.00 h. v Siení umení Eunika. Výstava pozostáva z predstavenia tvorby žijúcich autorov podľa vlastného výberu. Umelci od Rače až po Častú vystavujú fotografie, textil, maľbu, keramiku, plastiku a mnohé iné smery umenia profesionálov i amatérov. Organizátorom výstavy je Malokarpatské osvetové stredisko Pezinok, KDĽŠ Modra a Mgr. Pavol Šima-Juríček. Komisárom výstavy je odborný asistent PhDr. Ľubomír![]() (jk) Burčiak vo fontáne Tradične je nedeľné pravé poludnie (12.00 h.) spojené na vinobraní s „Burčiakom Sv. Floriána“. V parku pred Gymnáziom K. Štúra bude v tomto čase z fontány tiecť namiesto vody chutný burčiak. Príďte i vy ochutnať!(jk), foto: archív
|